Generelt

Lær børn at lege med maden

Rigtig tit så griber småbørnsforældre sig selv i at sige ”Du må ikke lege med maden”, en hvor er grænsen for hvornår noget er leg og hvornår undersøger et barn bare sin omverden og det som det har i hånden eller i munden. Hvis man smager på saltbøssen eller maser tomaten i hånden er det vel ikke altid leg, men blot en udforskning af smags- og føle-sanserne. Sagt på en anden måde så ved barnet måske ikke om det kan lide tomat før det har mast et par stykker og finder ud af at både smag og konsistens er noget som det bryder sig om.

Legemad

Børn elsker altså at udforske maden, men det er ikke kun smag og konsistens som er interessant for dem. Det er også selve tilberedningen, det at serverer måltidet og det at spise sammen som er spændende. Dertil kommer stoltheden ved at være med til at tilberede et måltid, som kommer når de bliver lidt ældre. Alle disse egenskaber og færdigheder, kan barnet sagtens opøve i et legetøjskøkken.

Det sociale ved at spise sammen.

Lad endelig bare børnene lege med trætomater eller bage en pizza af plastik som de så spiser med deres bedste bamser. Alle disse lege er med til at øve konkrete færdigheder i køkkenet, men også værdifulde sociale spilleregler. At spise sammen er noget kulturelt, noget som man gør forskelligt i forskellige lande. Ved at serverer ”gryderet” for bamser eller inviterede forældre eller søskende, så lærer man også noget om hvordan vi spiser sammen. Vi roser måske maden, vi siger at vi hygger os og vi spiser måske endda pænt med legetøjs knive og gafler eller husker at tørrer os om munden når vi lege-spiser. Det vil barnet måske overfører til de rigtige måltider og på den måde lærer det også om gode manerer eller bordskik.  Find et legekøkken eller noget legemad her