Planter - Phytoterapi

Lige så lang tid der har levet mennesker på jorden har planter været brugt som medicin. I de senere år har der været fokuseret meget på godkendelse af produkter, fordi at der skal en godkendelse til, hvis det skal sælges som naturlægemiddel. Det bliver af mange i den medicinske verden betragtet som en svaghed at så få midler er godkendt gennem kliniske forsøg. Men man skal huske på, at ingen firmaer indenfor salg og udvikling af naturprodukter har så mange penge til rådighed som de store medicinalvirksomheder, som desuden kan patentere deres produkter. Du kan godt undersøge en plantes virkning, men planten kan jo ikke blive din.

Phytoterapi er behandling med planter. Planten anvendes som en "helhed" med dens mange forskellige indholdsstoffer. Nogle stoffer har en medicinsk effekt, mens andre stoffer har en understøttende virkning. Den komplekse helhed må ikke brydes, som det er tilfældet ved den syntetiske medicin, hvor man tager et enkelt stof ud af helheden.

Der er forskellige virksomme stoffer i planten, som vi benytter os af:

Bitterstoffer Griber ind i fordøjelsessystemets funktioner ved at påvirke leverens, bugspytkirtlens og andre kirtlers funktion. Bitterstoffer påvirker nervesystemet og kan være effektive ved svækkelses og udmattelsestilstande. Bitterstoffer har også en effekt på kredsløbet, blodmængde m.m.

Garvestoffer Er stoffer som virker sammentrækkende. De virker lokalt og har en effekt på blodets koagulationsevne. De har indflydelse på fordøjelsessystemet og kan påvirke slimhinder. De kan sammen med protein danne et beskyttende lag så væv lettere kan regenereres. Planter med stort indhold af garvestoffer må kun bruges kort tid.

Æteriske olier Olier befinder sig i planternes kirtelhår, og det udvindes ved destillering. Olierne kan optages gennem huden og tarmen, og de har en kraftig stimulerende effekt på tarmfunktionen og blodcirkulationen i huden.

Saponiner Er stoffer som har en kraftig effekt på fordøjelsessystemets kirtler herunder leveren. De opløser stoffer og gør fedt opløselig i vand.

Planteslim og fede olier

Modvirker betændelsestilstande og hindrer indtørring af afføring.

Alkaloider Plantegifte.

Forskellige tilberedelsesformer

Påhældning-Infusion

Urteteer:
Urterne overhældes med kogende vand og trækker ikke længere end 8 minutter, hvorefter det afsies. Hvis planten trækker for lang tid kan der ved visse planter ske en frigivelse af giftstoffer som især kan påvirke kredsløbet. Ved planter som bruges til te, skal man være opmærksom på, at de er rene, ligesom der heller ikke må være mug på planten. Med hensyn til de planter der er nævnt, er der flere individuelle ting man skal tage højde for, når man laver teer eller andet. Når man bruger bark, må dette aldrig bruges frisk men det skal tørre en måneds tid.

Det kan være forskelligt, hvad man skal bruge af planten (rod, blomster eller stængel), ligesom det kan være forskellige tidspunkter af året, hvor det anvendelige fra planten skal indsamles. Samtidig skal man sikre sig, at der ikke er sprøjtet.

Man kan finde, hvad man skal bruge i helsekostbutikker. Hvis man selv vil gå i gang med at indsamle urter, skal man være opmærksom på ovenstående råd, samt sørge for at tørre planterne når man kommer hjem. Tørringen kunne ske i en åben ovn ved 40 grader C . Derefter kan det opbevares i et tætlukket glas.

Salver:
At lave helbredende salver er meget nemt og et meget effektivt redskab Det nemmeste er nok at købe en neutral salve som er vandbaseret. Man kan både bruge homøopatiske midler samt tinkturer i salven. Når man har puttet det i salven blandes det, så det er opløst. Salven påsmøres lokalt hvor der er problemer, eller under fødder eller på håndflader hvilket giver den bedste optagelse.

Hvad er tinktur, og hvordan laver man det ?
Tinktur er et udtræk der indeholder alkoholopløselige stoffer. Urter indsamles, findeles og overhældes med en alkoholopløsning som f.eks. snaps (alkoholprocent 30-40 %). Man putter det i en flaske og lader det stå minimum 2 uger ved almindelig stuetemperatur. (Ca. 20 grader)
I løbet af perioden som det står, skal det jævnligt omrystes. Når man igen åbner flasken, sies urterne fra, og de må gerne presses, så alt udtræk kommer med. Sining kan foregå gennem et kaffefilter. Derefter puttes det i et glas (tæt lukket) og opbevares i et skab. Man har nu en tinktur.
Bark og frø skal knuses og stå længere tid. (Ca. 3-4 uger.)

Tinktur kan holde meget lang tid og kan bruges:
- Udvortes til omslag eller indgnidning. Det kan puttes i neutrale salver.
- Indvortes som dråber i vand eller te. Antallet af dråber afhænger, hvad man har lavet udtræk af.

Ekstrakt:
Laves efter samme fremgangsmåde som ved tinkturer, blot skal alkoholprocenten være 70-80 %.

Afkog (dekokt): Det egner sig mere til blade, rødder eller stængel der har hårdere struktur. Man kommer 1-2 spsk. snittede urter på en pande, gryde eller andet, man overhælder det med ½ l koldt vand, koger det op i 1-2 minutter, og så trækker det overdækket i 5-10 minutter. Derefter sier man det ned i en flaske.

Indeks over planter:
Planter A
Planter B
Planter C-E
Planter F-G
Planter H
Planter I-J
Planter K
Planter L
Planter M
Planter N-P
Planter R-S
Planter T-Ø

TIL TOPPEN

Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar direkte eller indirekte for nogen handling, skade eller gene som følge af brug af de råd og oplysninger, der er tilgængelige på www.bionordic.dk.

Alle oplysninger og råd bringes som forfatteren har ønsket det, og der gives ingen garanti for indholdets korrekthed. Bionordic har copyright på alle tekster der findes på siden. Gengivelse og kopiering er forbudt.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved