Homøopati

Homøopati er en lære om behandling af syge mennesker med stoffer der i massiv indtagelse fremkalder bestemte symptomer, og som i homøopatisk form vil helbrede de helt samme symptomer.

Eksempelvis vil et stof der fremkalder høj feber ved indtagelse i normal dosis, kunne være med til at fjerne høj feber ved indtagelse i fortyndet form, hvor potensering (omrystning) har fundet sted.

Homøopatien har sine rødder meget lang tid tilbage, men det blev udviklet og systematiseret af den tyske læge Samuel Hahnemann. (1755-1843)

Det er udfra ideerne om, at lignende helbreder lignende (Simili Similibus Curantur).

Homøopatien er læren om de små doser. Man fortynder oftest i forholdet 1:10 (D-potenser) eller 1:100 (C-potenser) mellem hvert potenstrin, og man kan potensere fra ganske få op til flere hundrede trin.

Efter det første potenstrin har man det homøopatiske lægemiddel i potens D1 (hvis fortyndingen er 1:10). Denne 1. Potens fortyndes igen 1:10 - rystes - og herved fremkommer lægemidlet i 2. Potenstrin (D2). Denne trinvise fortynding fortsættes til den ønskede potenshøjde - f.eks. D12 eller D30. Fortyndingen foregår på den måde, at man først fremstiller en tinktur. En tinktur kan være et udtræk man tager af en plante eller andet ved at placere den i en alkoholopløsning ca. 2 uger. 1 del af tinkturen blandes op med 9 dele af fortyndingsvæske (vand, sprit). Blandingen rystes 50-60 gange. Vi har nu en 10% opløsning hvilket svarer til D1. Herefter tages en del (1/10) af D1 og tilføres igen fortyndingsvæske. Blandingen rystes igen, vi har nu en D2. Dette gentages indtil man har potens man ønsker.

Hos eksempelvis firmaet Heel i Tyskland, der er verdens største producent af homøopatiske naturlægemidler, findes naturligvis moderne måder til fortynding og potensering, hvilket er betingelse for produktion af homøopati med høje potenser.

Akutte sygdomme, lav potens ("sol")(D6-D12)
Subakutte sygdomme, mellemhøj potens ("gel")(D6-D24)
Kroniske sygdomme, høje potenser ("durus")(D24 og opefter)

Jo højere potenser des mindre vil der være tilbage af det oprindelige stof. Faktisk er der ved høje potenser ikke noget måleligt tilbage af det oprindelige stof, man kan egentlig kun tale om tilstedeværelse af et molekylært aftryk. Dette aftryk samt de svingninger som opstår via potenseringen giver en kraftig effekt som rationelt kan være svært at forstå.

I Homøopatien tilfører man ikke noget kroppen har brug for, men man stimulerer kroppen til at producere det, den mangler. Man behandler indefrakommende sygdomme udfra de symptomer en patient har. Det som er til størst gene prøver man at behandle først.

Man kan ikke forebygge med den homøopatiske medicin, når symptomerne er væk holder man op med at tage middelet. Homøopater mener, at forskellige mennesker kan have samme sygdom men forskellige symptomer.

Der er forskellige ting man skal være opmærksom på ved indtagelse af homøopatisk medicin for at opnå en optimal effekt.

  • Det indtages 15 min. før eller efter måltid. Det gælder for alle homøopatiske midler, herunder også cellesaltene.
  • Midlerne skal optages i mundkapillærerne. Derfor skal de ved indtagelse holdes lidt i munden, blandes med spyt og synkes.
  • Midlerne skal de være mindst mulig i kontakt med organismens syrer. (Forskellige enzymer vil være til stede i mundhulen ca. et kvarter efter indtagelse af føde.)
  • Midlerne må heller ikke indtages i sammenhæng med drikkevarer.
Homøopati er ufarlig, men man kan ikke overdosere. Der kan komme reaktioner andre steder end forventet, hvilket skyldes at de mest påvirkelige organer eller væv i grunden er de mest sygdomsramte ofte uden symptomer.

Der kan ved indtagelse komme en begyndelsesforværring, hvilket egentlig er et sundhedstegn. Ved kraftige reaktioner kan man nedsætte doseringen, hvor man f.eks. skulle tage det 3 gange dagligt, tager man det 1 gang dagligt. Men midlet man tager er det rigtige.

De homøopatiske midler anvendes i flydende form, tablet form, stikpiller og salver.

TIL TOPPEN

Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar direkte eller indirekte for nogen handling, skade eller gene som følge af brug af de råd og oplysninger, der er tilgængelige på www.bionordic.dk.

Alle oplysninger og råd bringes som forfatteren har ønsket det, og der gives ingen garanti for indholdets korrekthed. Bionordic har copyright på alle tekster der findes på siden. Gengivelse og kopiering er forbudt.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved