Ayurveda

Enhver sygdom kan undgås, så længe balancen opretholdes i kroppen, sindet og ånden. Det første spørgsmål en læge stiller er ikke hvad hans patient fejler, men derimod hvem hans patient er?.

At forsøge at forebygge og helbrede enhver sygdom uden at kende sine specielle dispositioner er som at skyde i tågen. Legemes typen muliggør mere specifik behandling, når sygdommen først er opstået, Normale behandlingsfilosofier går ud på, at en given sygdom er den samme hos alle mennesker.

Ayurveda er indisk terapiform, hvor personens konstitution som kaldes dosha, er det vigtigste som udgangspunkt for behandling. At have kendskab til sin konstitution er det første skridt på vejen til at regne ud, hvilken ubalance der kan gøre en syg og, hvilke sygdomme man højst sandsynlig vil komme til at lide af.

Det er oftest sådan at den dosha der er stærkest i ens konstitution er mest tilbøjelig til at øges. Man vil være mest tilbøjelig til sygdomme der forbindes med øgning af netop denne dosha. Generelt vil en kost, og levevis der ikke passer til ens konstitution, få dosha niveauerne til at stige langsomt.

Doshaerne findes altid sammen, idet de betragtes som forskellige aspekter af en energi. Hver dosha forbindes med bestemte dele af kroppen, hvor den pågældendes doshas energi har tendens til at være fremherskende. Ophobning af en overskydende mængde af en dosha er det første skridt på vejen til et sygdomsforløb.

De tre doshaer er Kaphaer, Pittaer og Vataer. Man siger at livets fundamentale energi udtrykker sig gennem de tre doshaer. Doshaerne påvirkes af daglige faktorer, som arbejde, det sociale miljø og hvis du ikke spiser i overensstemmelse med dine doshaer. Vejen til sundhed er at holde sine doshaer i balance.

VATATYPEN

Disse har brug for regelmæssighed i deres liv, og vigtigt for dem er det at kunne opretholde balancen. Vataer er uforudsigelige, tingene optræder uregelmæssigt. De er kreative, intelligente, rolige, klare, fysisk ofte tynde, lille størrelse, ofte langt ansigt med underudviklet hage og tør hud.

Vatas vigtigste funktion er at kontrollere nervesystemet. En balanceret vata type er glad, begejstret og energisk, og sindet er klart og opmærksomt. Vataer er sensitive for ændringer i omgivelserne. Vata energi har basis i tyktarmen og her vil ubalance ofte have sit udgangspunkt, det ofte vise sig ved en lettere forstoppelse, luft i maven, angst eller nervøsitet.

Vata klager hovedpine, rygsmerter, ømme led, søvnbesvær, menstruationsproblemer, angst og depression. Vata tiltager hos alle med alderen, og en dårlig ældelses proces kan fremkalde de værste tegn på vata ubalance.

Udløsere af ubalance er ofte stress, hvor man har regeret med angst, manglende søvn, følelsesmæssige kriser og bekymring. Vata styrer bevægelserne og alle har Vata i deres konstitution. Vataproblemer udgør typisk dobbelt så mange klager som pitta.

Funktioner:
Vata: Stimulering af nerver, indånding, udånding, hjerteslag, blodcirkulation, stimulering af fordøjelsesvæsker, tarmfunktioner, normal udskillelse, knogler, nedre ryg, bughule, kreativitet, begejstring.

PITTA

De skal passe på med ikke at være for målbevidste. Pittaer skal give sig tid til at gøre tingene i rækkefølge. De skal ikke skabe konkurrence på alle områder, og de skal lære at slappe bedre af.

Pittaer er ambitiøse, begejstrede for viden, koncentrations stærke, vilje stærke, hidsige, klart tænkende, direkte og ambitiøse. De bliver let vrede og irritable ved stress påvirkninger. Deres karakteristiske negative følelse er vrede, som nemt vækkes under stress.

De arbejder bedre under pres end de andre konstitutioner, ved ubalance mister de ligevægten, råber højt og kritiserer alt og alle, eller de kan gå ind i sig selv og udvikle lidelser som mavesår.

Pittaer har ofte rødlig hår og fregner, men Pittaer kan også have mørk hår. De bliver som regel let forbrændt i solen. Af alle doshaerne er det pittaerne der har lettest ved at holde vægten der passer til deres højde.

Pittaer hører hjemme i tyndtarmen og deres fordøjelse er som regel effektiv. Fysisk er de ofte skrøbelige med sart hud, der let bliver forbrændt om sommeren.

Mavesår, feber, inflammationer, irritationstilstande, klimakteriegener er mere udpræget hos pittaer. Pitta styrer stofskiftet.

Overskydende Pita vil ofte vise sig som for meget mavesyre, brændende fornemmelser, vrede, kritik, halsbrand, sur mave med dårlig fordøjelse, brændende fornemmelse ved vandladning, smertefuld afføring, hurtig fordøjelse, skaldethed, tidlig gråhår er tegn på stærk eller overdreven pitta.

Huden er sart og bliver let udsat for udslæt, ubalancerede pitatyper lider af søvnløshed. Alle former for giftstoffer kan føre til pitta ubalance. De kommer i ubalance ved at køre sig selv for hårdt, og de stiller ofte for store krav til sig selv.

Funktioner:
Pitta: Alle transformationer i kroppen såvel psykiske som fysiske, syn, opretholdelse af kropstemperatur, hudens glans, lever, galdeblære, milt og endokrine kirtler.

KAPHA

Kapha har stor fysisk styrke og udholdenhed, sover tungt og længe, stor modstandskraft mod sygdom, omsorg, medfølelse, tilfredshed, tålmodighed, de søger ikke konstant nye udfordringer.

Tingene bevæger sig noget langsommere end ved de andre konstitutioner. De er stærke, rolige, store, kraftige, meget hår, har tit tyk, fedtet hud, har ofte problemer med at holde vægten, god jordforbindelse, let ved at tilpasse sig og følge med strømmen, stor mund med store læber. Ved ubalance bliver de sløve og grådige. De skal passe på med ikke at køre i samme rille hele tiden.

Kapha styrer strukturen. De har tendens til forkølelse, bihule betændelser, influenza, astma, allergi, sukkersyge, hovedpine, oppustethed, nedsat stofskifte, har let ved at samle både kilo og væske. Overskydende kapha funktioner vil gå over i sløvhed, appetitløshed og kvalme.

Funktioner:
Kapha: Beskyttelse af slimhinder, ledvæske, plasma, lymfe, styrke udholdenhed, cellernes levetid, langtidshukommelse.

HVORDAN VISER UBALANCER SIG I DE FORSKELLIGE KONSTITUTIONER

Lymfe:
V: Kolde hænder fødder, følelsesløshed i huden, prikken eller snurren, udtørring af hud.
P: Akne, bumser.
K: Væskeansamlinger, ødemer, sløvhed, tilstoppede luftveje.

Blod:
V: Blodmangel, svimmelhed, sammentrækning af blodårer, tør eksem, unormal pulsslag.
P: Betændelser, udslæt, feber, næseblødning, får nemt blå mærker, psoriasis, betændelse i huden.
K: fugtig eksem, kolesterol, forstørret milt lever.

Muskler:
V: Muskelsvind, forøget muskeltonus, nedsat bevægelighed, rysten.
P: Muskelbylder.
K: Formindsket muskeltonus, slappe muskler, cyster på muskelsener.

Knogler:
V: Smerter i knoglerne, misdannede negle, hårtab, osteoarthritis, gummeptoblemer, karies.
P: Ledbetændelse, knogle abscesser.
K: Knoglesvulster.

Reproduktiv væv:
V: Seksuel svækkelse, lav frugtbarhed, for tidlig sædafgang.
P: Betændelse i kønsorganer.
K: Forstørret prostata, svulster i testiklerne.

TIL TOPPEN

Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar direkte eller indirekte for nogen handling, skade eller gene som følge af brug af de råd og oplysninger, der er tilgængelige på www.bionordic.dk.

Alle oplysninger og råd bringes som forfatteren har ønsket det, og der gives ingen garanti for indholdets korrekthed. Bionordic har copyright på alle tekster der findes på siden. Gengivelse og kopiering er forbudt.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved